Dennen olie, grove

Artikel info: Pinus sylvestris
Levertijd: Voorraad


Dennen olie, grove (Pinus sylvestris)
synoniem: Grove Den, Schotse Den


Eigenschappen
- aroma: fris, opwekkend, aards, droog
- kleur: kleurloos tot lichtgeel
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie

Toepassingen
in aromatherapie vervult Dennen olie, grove een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
- verwarring, gebrek aan concentratie vermogen
- verlies van motivatie en doorzetingsvermogen
- mentale, emotionele en spirituele vermoeidheid en uitputting

luchtwegen
- bestrijdt infecties in de keel, bronchien, voorhoofdsholten en het slijmvlies van de luchtwegen: alleen gebruiken als er ook sprake is van zwakte en kou zoals een zwakke of chronische hoest met (veel) wit of doorzichtig slijm
- stimuleert de energie van de longen en van het immuun systeem: ook hier alleen gebruiken als er tevens sprake is van zwakte en kou zoals een zwakke stem, een zwakke, oppervlakkige ademhaling, weinig energie en bevattelijkheid voor verkoudheden

nieren
- stimuleert de bijnieren en daarmee de energie van het hele lichaam: gebruik alleen als er sprake is van algehele lichamelijke verzwakking met koude gevoelens (vooral in handen en voeten), pijn of een zwak gevoel in de rug en gebrek aan sexuele energie

spieren en gewrichten
- artritis en reumatiek met pijn, stijfheid en ongemak die erger worden bij kou of vermoeidheid

Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
- bad: 10 druppels olie vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

Contra-indicatie en waarschuwing
- huid: kan de huid irriteren, daarom altijd verdunnen voor gebruik
- niet gebruiken bij hoge bloeddruk
- voorzichtig bij oudere mensen (gevaar voor overstimulatie)
- bevat tot 10% koolwaterstof en kan daarom bij inwendig gebruik schadelijk zijn voor de longen (in geval van inwendig gebruik meteen medische hulp zoeken en geen emeticum (braakmiddel) gebruiken)

Diversen
- goed te combineren met aromatische olie van ceder, cypres, eucalyptus, lavendel, rozemarijn, tea tree, tijm
- alle dennen olien hebben een anti-bacteriele werking, ze stimuleren de longen en de nieren, en bestrijden de pijn van artritis en reumatiek

Verschillen tussen de etherische olien van Pinus cembra (arve den), Pinus mugo (dwerg den) en Pinus sylvestris (schotse den of grove den):
- Pinus cembra olie (Arve Den) heeft de sterkste anti-bacteriele eigenschappen en is bovendien zeer effectief bij natte kou
- Pinus mugo (Dwerg Den) is het meest geschikt voor artritis en reumatische pijnen
- Pinus sylvestris (Grove Den, Schotse Den) is vooral effectief bij intense kou

Signatuur van Planten
Kennis van de geneeskundige krachten van kruiden en planten is duizenden jaren oud. Een van de oudste kruidenboeken is de Shennong Bencao Jing uit China en dateert uit de derde eeuw voor onze jaartelling. Naast een uitgebreide en systematische beschrijving van honderden kruiden, planten en mineralen, bevat het ook gedetailleerde beschrijvingen van hun geneeskrachtige eigenschappen en nauwgezette voorschriften voor hun gebruik en toepassingen.
Een vergelijkbaar systeem bestond in India: de Ayurvedische kennis van de natuurlijke wereld stond op eenzelfde niveau qua detail, beschrijving, receptuur en systematiek.
In de Klassieke Oudheid genoten vooral Imhotep in Egypte en Hippocrates in Griekenland bekendheid om hun geneeskundige inzichten. Voorschriften voor behandelingen werden gebaseerd op nauwkeurig omschreven diagnostieke methoden en op de toenmalige kennis van kruiden, planten en mineralen.
In de elfde eeuw van onze jaartelling werd in Arabie het Unani systeem van geneeskunde ontwikkeld. Avicenna (Ibn Sina) bouwde voort op de traditionele kennis uit Griekenland, Iran en India. Zijn methodische experimenten met geneesmiddelen in diverse stadia van een ziekte process vormen de grondslag voor de hedendaagse klinische pharmacologie. Hij legde zijn bevindingen neer in het 14-delige 'Canon Der Geneeskunde'.
In het Avondland zien we in de Middeleeuwen en in de Renaissance de verschijning van 'Cruydenboecken': Hildegard Von Bingen, Hondius, Culpeper - om er maar enkelen te noemen.

Modern laboaratorium onderzoek naar de chemische bestanddelen van deze natuurlijke geneesmiddelelen bevestigt in vele gevallen wat honderden en duizenden jaren geleden al bekend was. Hoe kwamen ze vroeger aan deze kennis, die nu pas 'bewezen' kan worden? Door een combinatie van observeren, proeven, voelen, ruiken, intuitie en natuurlijk zorgvuldig doordacht experimenteren. Hieruit is de leer van de Signatuur der Planten ontstaan.

Pinus sylvestris:
Deze boomsoort houdt het uit bij 50 graden onder nul. De bladeren zijn opgerold tot lange, dunne naalden zodat ze hun zuurstof beter kunnen vasthouden. In de volksgeneeskunde in Siberie, Noord Europa en Canada worden de verschillende delen van onze den al eeuwenlang gebruikt voor ademhalings problemen en ter versterking van de lichamelijke en geestelijke energien.

Andere voobeelden:
De Knoopspar (Herba Ephedra sinica) werd 2500 jaar geleden al voorgeschreven in gevallen van verkoudheid en griep, maar alleen in die gevallen waar de verkoudheid zich voordeed in de winter. Verder werd het afgeraden voor gebruik als de patient naast de verkoudheid ook een hoge bloeddruk had. Als je naar Ephedra kijkt, kun je zien dat de vorm van de plant gelijkenis vertoont met de bronchiale takken van het ademhalingssysteem; als je het in je mond neemt, zul je merken dat het een warmtegevoel veroorzaakt: ephedra is goed voor de bronchien en hij verhoogt de lichaamstemperatuur. Wat ook opvalt, is dat hij uitloopt in tientallen dunne stengeltjes: hij veroorzaakt een vernauwing van de bloedvaten!
Wil je een plant voorschrijven voor iemand die een verkoudheid heeft opgelopen in de zomer, dan kun je bijvoorbeeld Pueraria gebruiken: deze plant vertoont een gelijkenis met de longen zelf, en veroorzaakt een koudegevoel als je hem in je mond neemt: hij is goed voor de longen en hij brengt de lichaamstemperatuur naar beneden. Hetzelfde geldt voor Chrysanthen: ze lijken op het ademhalingssysteem en de thee is verkoelend. Chrysantemum thee is goed voor een verkoudheid in de zomer, maar niet geschikt voor een verkoudheid in de winter.

And the list goes on.


copyright: Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer


1889775 bezoekers (3965396 hits) sinds 2-8-2010
Powered by webXpress