Bijvoet olie
Bijvoet olie (Artemisia vulgaris)
synoniem: St. Janswortel, Alsem
Eigenschappen
- aroma: bitter-zoet, warm, kruidig
- kleur: helder tot lichtgeel
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie
Toepassingen
in aromatherapie vervult Bijvoet olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:
gynaecologisch systeem
pijn en krampen voor en tijdens de maandelijkse periode:
- een vertraagde periode met pijn
- een onregelmatige periode met pijn
(vaak is het bloed donker van kleur en dik, zelfs klonterig)
luchtwegen
- luchtweginfecties zoals griep en verkoudheid met koorts die afgewisseld wordt door rillingen
deze olie verdrijft de koorts bij infecties van de luchtwegen: hij is vooral geschikt voor een verder-gevorderd stadium van verkoudheden waar de koorts en rillingen niet meer gelijktijdig optreden, maar waar periodes van koorts worden afgewisseld door periodes van rillingen
(koorts en rillingen worden veroorzaakt door een verhevigde activiteit van het immuunsysteem bij de bestrijding van externe ziekte-verwekkende factoren (pathogenen); na verloop van tijd treedt een verzwakking op van het immuunsysteem; een van de mogelijke symptomen van dit stadium is een afwisseling van de koorts en de rillingen (dus niet meer gelijktijdig) - deze symptomatiek is afhankelijk van de aard van het pathogeen en van de reeds bestaande conditie van degene die door het pathogeen getroffen is)
lever en galblaas
- stimuleert de galblaas en de lever bij de productie en afscheiding van gal
parasieten
- spoelwormen in het darmkanaal
insecten-werend
- verdrijft muggen
Dosering en applicatie
- verdamper
- huid: 1 druppel per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 1% van de olie)
- bad: 1 tot 2 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)
Contra-indicatie en waarschuwing
- het wordt aangeraden om bijvoet olie alleen te gebruiken onder toezicht van een ervaren aromatherapeut of arts
- gebruik bijvoet olie alleen uitwendig!
- vermijd bij zwangerschap
- niet gebruiken bij jonge kinderen
- niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsie
Diversen
- Bijvoet is in staat de innerlijke krachten van de Galblaas op te wekken: verdamping van de etherische olie van deze plant verleent moed, besluitvaardigheid en doorzettingsvermogen
- goed te combineren met aromatische olie van o.a. den, lavendel, rozemarijn
Bijvoet, Artemisia vulgaris, wordt in de chinese kruidenleer gebruikt als koortswerend middel bij een verder-gevorderd stadium van griep, voordat het pathogeen de interne organen en structuren aantast. Ook wordt het voorgeschreven in gevallen van malaria dat eenzelfde patroon vertoont van afwisselend koorts en rillingen.
De bladeren van de plant worden fijngemalen en samengerold tot een staaf, de zgn. moxa stick. Moxa wordt gebruikt voor medicinale doeleinden: het uiteinde wordt verhit met behulp van een vlam en vervolgens boven een acupunctuurpunt gehouden. De hitte opent de meridiaan op dat punt. De geneeskrachtige eigenschappen van het kruid (in dit geval Artemisia) worden op deze manier in het lichaam binnengevoerd.
De Mongolen en andere steppevolken in Azie gebruikten de bladeren van Artemisia om muggenplagen tegen te gaan: de bladeren werden verzameld en aan het smeulen gebracht. De geur die daardoor vrijkwam verspreidde zich met de rook over de velden en verdreef de hordes van muggen. Mens en dier werden zo beschermd tegen muggensteken en al de ongemakken, pijn en infecties die dit met zich meebrengt.
In Europa stond Bijvoet bekend als "Heksenkruid": ze werd gebruikt om hekserij en ander kwaad af te weren zoals boze geesten, die vaak werden gezien als de stichters van onheil, ziektes en rampspoed.
De naam "Artemisia" komt uit de Griekse mythologie: Artemis was niet alleen de godin van de Jacht, maar ook de beschermvrouwe van de barende moeder. Artemis en het naar haar genoemde kruid, Artemisia, vervullen dezelfde functie: bescherming en bevordering van de vruchtbaarheid.
Nog een kleine wetenswaardigheid: de Russische naam voor Bijvoet is Chernobyl.
copyright: Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer.